Foto: Peter Magnusson SVT

Efter nya restriktionerna: Studentpuben i Växjö stänger resten av terminen

Uppdaterad
Publicerad

Först kom förslaget om att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 som följdes av begränsningen till åtta personer för allmänna sammankomster. Då valde studentpuben i Växjö att helt stänga ner sin verksamhet resten av terminen.

– Där kände vi att vi måste ta vårt ansvar, säger Mona Strandberg ordförande på Sivans studentpub.

Under höstterminen har studentpuben i Växjö bland annat möblerat om till sittande gäster med bordsservering och infört ett nytt kösystem. Inspektionerna från Miljö- och hälsokontoret har inte heller lett till några anmärkningar. Trots det väljer de att bommar igen helt.  

Hoppas inte på fler hemmafester

– Det är såklart tråkigt för vi har gjort allt vi kan för att göra det så säkert som möjligt för våra studenter, så att de kommer till oss istället för att gå på hemmafester, säger Mona Strandberg. 

Finns det inte en risk att hemmafesterna ökar nu när ni stänger? 

– Att vi haft öppet men sedan stänger ger förhoppningsvis en signal om att vi behöver ta ett steg tillbaka och vakna till igen. Vi måste inse att faran inte riktigt är över, säger Mona Strandberg.

”Fått testa oss fram”

Mona Strandberg tycker att studenterna har tagit ansvar för att minska smittspridningen och följt de nya reglerna på puben under hösten. Input från besökarna har också lett till förbättringar till att minska smittorisken under pubkvällarna.

Samtidigt är hon medveten om den kritik som riktades mot allt för närgångna nollningsfestligheter vid terminsstarten.

– Det är lite som att vi fått testa oss fram och till exempel ändra tejpningen vid toalettkön när vi märkt att den inte fungerat. Nollning med distans var en helt ny grej och inte helt enkel att få till utan att testa i praktiken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.