När SVT besökte Tallgården i Växjö var det frågestund för män som tala somaliska eller engelska. Foto: Peter Magnusson SVT

Inför ramadan – regionen satsar på frågestund om covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen på Dalbo i Växjö har fått ta emot många frågor om coronaviruset och upplevt att det finns en oro. Nu anordnar Region Kronoberg frågestunder för boende i området – och man gör det strax innan ramadan då människor av tradition samlas över generationsgränserna.

Två dagar i rad bjuder regionen in till träffar på Tallgården i Växjö. Mötena leds av så kallade hälsokommunikatörer som är anställda inom vården och talar fler språk än svenska. Max 20 personer släpps in åt gången och träffarna går ut på att informera och svara på besökarnas frågor om covid-19. 

– Många vänder sig till vårdcentralen med frågor och oro. Man kan få andra budskap från sitt hemland än den information som finns i Sverige, säger Jenny Folkesson som är folkhälsoutvecklare på Region Kronoberg. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Ramadan står för dörren

I Stockholmsregionen är svensk-somalier, svensk-irakier och svensk-syrier några av grupperna som sticker ut i när det gäller antalet sjuka, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Men enligt Jenny Folkesson finns ännu inga sådana signaler i Kronoberg. Regionen hoppas nu att satsningen ska förhindra en liknande utveckling som i Stockholmsregionen. 

– Vi står inför Ramadan som startar i slutet på veckan. Då samlas många över generationsgränser och äter och umgås tillsammans. Vi vet att målgruppen vi hoppas möta här behöver information på olika sätt, inte bara skriftligt, säger Jenny Folkesson. 

”Hjälpa många”

Busschauffören Abdel Raaman är en av besökarna. Han har påverkats av coronakrisen i sitt yrke men också privat.

– Jag hoppas att träffarna ska hjälpa så många som möjligt att bli informerade. Det gäller att vi är försiktiga när vi umgås för den här smittan är allvarlig, säger Abdel Raaman.

Corona på flera språk

Region Kronoberg har delat ut information om coronaviruset till 2800 hushåll  i området skrivna på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Nu ser de över möjligheten att göra liknande satsningar på andra platser i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet