Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist berättar att föreningarna har en viktig roll för att informera om coronaviruset. Foto: Tomas Nyström / SVT

Affischer och bilder – en väg att nå analfabeter med information

Uppdaterad
Publicerad

Föreningar och kommunala verksamheter spelar en viktig roll för att sprida information om coronaviruset i Växjö kommun. Det är genom dessa som kommunen når ut till alla grupper – även dem som inte förstår svenska.

Håll avstånd, tvätta händerna och undvik onödiga resor. Budskapen känner nog de flesta till och ansvaret vilar på alla, som statsminister Stefan Löfven (S) sade i sitt tal till nationen.

Men för att alla ska kunna ta del av informationen behöver alla också förstå den. Därför lägger Växjö kommun extra kraft på att nå ut med den samhällsviktiga informationen till människor som inte förstår svenska och även till dem som är analfabeter.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Ber föreningar om hjälp

Bland annat sätter kommunen upp affischer på andra språk, som bland annat innehåller uppmaningar om att noggrant tvätta händerna. Man ber också föreningar och andra verksamheter informera om Folkhälsomyndighetens uppmaningar.

– Vi för en dialog med föreningarna som sedan sprider informationen vidare, berättar Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist.

Klicka på spelaren för att veta mer om Växjö kommuns kommunikationsstrategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet