Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinnarbilden var ett plagiat, nu backar kommunen och muralmålningen kommer gå till tvåan i tävlingen.

Vinnaren i konsttävlingen var en kopia – nu backar Växjö kommun om muralmålningen

Uppdaterad
Publicerad

Det vinnande bidraget i tävlingen om att få uppföra en muralmålning i centrala Växjö visade sig vara ett plagiat. Nu ska det bidrag som kom på andra plats bli verklighet i stället.

På tisdagen presenterade Växjö kommun vinnaren i kommunens stora muralmålningstävling. 108 bidrag hade kommit in, och vinnare blev konstnären Junior Lindgren.

Men kort därefter började kritik hagla på sociala medier. Vinnarbilden var inte ett originalverk, utan en kopia från ett så kallat stockfoto på nätet.

”Nu gör vi rätt”

Anna Tenje (M) är kommunstyrelsens ordförande i Växjö och satt med i juryn. Hon säger att det bidrag som kommunen presenterade på tisdagen inte var hennes favorit. Det är oklart om hon personligen tyckte bättre om det bidrag som kom på andra plats. Men det är i alla fall klart att det är det som nu ska uppföras.

– Nu gör vi rätt och riktigt i stället. Jag är helt och fullt övertygad om att det här kommer att bli fantastiskt fint, säger Anna Tenje till SVT Småland.

Hur vet ni att det bidraget inte är ett plagiat?

–  Jag är rätt säker på att det görs en ganska diger efterforskning och intervju med den konstnären, säger Anna Tenje.

Konstnären: ”Klumpigt”

SVT har varit i kontakt med konstnären Junior Lindgren som nu blir av med uppdraget. Han skriver att ”han inser så här i efterhand att det var klumpigt och otydligt i ansökan”.

Han skriver också att han varit öppen mot kommunen kring att han använt ett fotografi som förlaga och att det inte är något som han försökt dölja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer