Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helge Karlsson är markägare och granne med ekopark Hornsö. Foto: SVT

Grannar till planerade nationalparken i Högsby bävar: ”Det blir skit”

Uppdaterad
Publicerad

Två ekoparker i Kalmar län kan omvandlas till nationalparker. Men grannarna till ekoparken Hornsö i Högsby kommun är inte nöjda.

– Det vi har gemensamt och ingen har ansvar för, det blir det skit av, säger Helge Karlsson.

I Kalmar län handlar det om två ekoparker. Hornsö i Högsby och Böda på Öland som nu är på randen till att bli nationalparker. Båda ägs och förvaltas i dag av statliga Sveaskog.

Markägaren Helge Karlsson äger stora markområden intill ekopark Hornsö. Han är skeptisk till den framtida skötseln av en eventuell nationalpark.

Mest oroad är han för att granbarkborren ska få fri spridning.

– Det kommer innebära att granskogen försvinner.

Brev till kommunerna

Helge Karlsson har tillsammans med åtta andra markägare skrivit ett brev till kommunerna som ekoparken angränsar till. I brevet vädjar markägarna till kommunerna, och ber dem jobba emot en ny nationalpark i Hornsö.

– Det kommer växa igen fullständigt om man inte sköter skogen. Man kommer inte kunna ta sig fram bland allt plockepinn.

Istället vill markägarna att kommunerna utvecklar den existerande ekoparken tillsammans med Sveaskog, turismnäringen och markägarna.

Mark kan bli uppköpt

För att en nationalpark ska fungera kan en del markarbeten behöva göras, något som kan leda till att privat mark blir arrenderad eller uppköpt av staten. Om det blir aktuellt i Högsby vill dock vare sig Länstyrelsen eller Naturvårdsverket i dagsläget svara på.

Kommunstyrelsens ordförande i Högsby kommun är däremot tydlig i frågan om äganderätten.

– För oss är det viktigt att man inte tar mark i anspråk ifrån privata, det ska vara statlig mark, säger Stihna Johansson Evertsson (C).

Naturvårdsverkets förstudie om framtida nationalparker kommer att presenteras senast 31 maj nästa år. Efter det kan regering och riksdag besluta om saken.

Ekopark och nationalpark

Vad är en ekopark?

En ekopark är ett skyddat skogsområde som används för skogsbruk, men också för att bevara naturen. I en ekoparks skötselplan ingår bland annat naturvårdsbränning, restaurering av våtmarker och sanering av skadedjur. Till skillnad från nationalpark ägs och förvaltas ekoparker av företag som äger skog, i det flesta fall av statliga Sveaskog. Ett av kriterierna är att ekoparken är minst 1000 hektar stor.

Vad är en nationalpark?

En nationalpark är det starkaste skyddet ett område i Sverige kan få. Det innebär att stora delar av skogen ska lämnas orörd för att skydda natur- och kulturarv. Ett tydligt mål är att områdena ska utvecklas för naturupplevelser för allmänheten. Även i nationalparker finns skötselplaner som ska säkerställa att skadedjuren begränsas. Nationalparkerna ägs av staten och förvaltas av den berörda Länsstyrelsen i länet. Det finns i dag 30 nationalparker i Sverige.

Källa: Sveaskog och Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.