Det är nu flera föreningar som vill införa maxmått på gös och gädda för att ta hand om den större rovfisken i sina sjöar Foto: TT

Efter tjuvfiskeligan – tuffare fiskeregler

Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången i den stora tjuvfiskehärvan där nio personer åtalas för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen. Ett omfattande tjuvfiske drabbar sjöarna hårt och nu vill flera fiskerättsföreningar införa hårdare fiskeregler för att värna om beståndet på gös och gädda.

– Troligen kommer det bli svårare för allmänheten att fiska på samma sätt som tidigare. Det är en av konsekvenserna det blir efter det här, säger Leif Jonsson som är fisketillsynsman i Helgasjön norr om Växjö.

Helgasjön är en av de småländska sjöarna som fått påhälsning av tjuvfiskare. Både gömda fiskenät och kräftburar har hittats under sommaren.

Balanserar sjön

Nu vill fiskevårdsområdesföreningen införa strängare regler för att skydda gösen och gäddan. Det handlar om att man inte ska få ta upp gös som är större än 60 centimeter och gädda större än 70 centimeter.

– Vinsten blir ett renare vatten och en bättre fortplantning. Vi behöver den stora rovfisken för att balansera sjön, säger Leif Jonsson.

Den misstänkta tjuvfiskeligan verkar ha inriktat sig på bland annat gös och tros ha fångat över ett ton under två sommarmånader. Och ett omfattande tjuvfiske kan få långtgående konsekvenser för fiskerättsföreningarna som ansvarar för fiskebeståndet i sjöarna.

– Det kan bli obalans i sjön om stora mängder rovfisk försvinner. Och om man har rensat rent på en stor del av gösen så kan det ta fyra till fem år innan det återhämtar sig, säger Theodor Samuelsson som är fiskekonsulent på länstyrelsen i Kronoberg.

Flera kan hänga på

Det är nu flera föreningar som vill införa maxmått på gös och gädda för att ta hand om den större rovfisken i sina sjöar. Leif Carlsson som är styrelseledamot i Växjösjöarnas fiskevårdsområde tror att det kommer att bli allt vanligare.

– Vi har som mål att göra det i våra sjöar och jag tror att det är många som kommer införa det när de nya fiskeårskorten kommer, säger han till SVT Nyheter Småland.

Enligt Theodor Samuelsson på länstyrelsen har det tidigare inte varit så vanligt med maxmått på fångst bland Kronobergs 147 fiskevårdsområden. Men han tror att det kommer att bli vanligare.

– Tjuvfiskehärvan har nog också varit en ordentlig ögonöppnare att man måste börja reglera beståndet hårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet