Det är brist på foder till boskapen på Öland. Foto: SVT

Efter torkan – svår brist på foder till djuren

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvenserna av de senaste torra somrarna har varit allvarliga för lantbruket på Öland. Nu råder stor brist på foder för djuren, och det är bråttom att hitta en lösning.

– Det fattas minst en tredje del av fodret vi behöver. Det blir tufft att kompensera för det. Risken är att det blir konkurser på en del håll, säger Caroline Eriksson, lantbrukare på Öland.

Sommaren har varit bättre än fjolårets, men regnet har varit långt ifrån tillräckligt för att lantbrukare ska kunna odla foder till sina djur. Caroline Eriksson beskriver det som en sorts ond cirkel, där år av torra somrar som avlöser varandra drabbar lantbrukarnas ekonomi hårt.

Tittar på olika lösningar

Därför kan den akuta bristen kan få allvarliga konsekvenser om inte en lösning hittas. Av den anledningen träffades idag bland annat LRF, Ölands bank, Hushållningssällskapet och Länsstyrelsen för att diskutera problemet.

– 2018 hade vi en väldigt lång torrperiod som har gett effekter 2019 i form av en brist på foder. Vi har idag tittat på kortsiktiga och långsiktiga lösningar för att klara av klimatförändringarna, säger Karin Bergman, avdelningschef på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Bland planerna på förändringar finns tankar om att förändra lagstiftningen, vilket skulle kunna göra det möjligt att enklare ta vatten från olika diken till dammar. Dessutom olika infrastrukturmässiga förändringar som dammar och göra allt man kan för att få vattnet att stanna kvar i markerna så pass länge som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.