Kräver polis på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Det tar för lång tid för polisen att ta sig till Öland från Kalmar när något händer. Det tycker det centerpartistiska kommunalrådet i Borgholm Lisbeth Lennartsson, som nu efterlyser polisiär närvaro.

– Vi behöver ha en bemannad station i Borgholm när det är så här mycket folk, säger Lisbeth Lennartsson som är centerpartistiskt Kommunalråd i Borgholm och tillägger att polisen också fyller en brottsförebyggande funktion bara genom att visa sig.

Enligt henne tar det alldeles för lång tid för polisen att ta sig från Kalmar och över till ön när något inträffar, något som hon tycker visade sig i helgen när det dröjde tjugo minuter innan polisen kom fram till Borgholm efter att en sportbil kraschat in i en folkmassa på torget.

Borgholmskraschen

Tror inte att någon annan skulle acceptera väntan

Lisbeth Lennartsson gör en jämförelse med hur det skulle se ut om man mätte ut Ölands längd och lade den på tvären genom landet. Då skulle man hamna i Ljungby, och som hon ser det skulle det troligtvis vara otänkbart för Ljungbyborna att invänta polis från Kalmar om olyckan skulle vara framme och de skulle behöva rycka ut.

Ölandspolis håller inte med om kritiken

Olof Bråve på Ölandspolisen håller inte med om kritiken utan framhåller att det visst finns polisiär närvaro på ön sommartid.

– Det är en allmän missuppfattning att poliserna utgår från Kalmar och därmed så försakas Öland. Det är inte så, säger Olof Bråve.

– En polis som utgår från Kalmar hämtar ut sitt polisfordon och sedan patrullerar ju han, och jag vill nog påstå att han patrullerar minst lika mycket som på fastlandet. Så polisiär närvaro har vi på Öland nästan hela dygnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholmskraschen

Mer i ämnet