Ekonomiskt bistånd kan bli lån

Uppdaterad
Publicerad

I Växjö kommun föreslås en ändring för ekonomiskt bistånd för de personer som fått uppehållstillstånd. Man menar att det betalas ut dubbel ersättning från både kommunen samt Försäkringskassan i väntan på etableringsersättningen.

Det är Moderaterna som föreslår en förändring av de biståndspengar som asylsökande kan ansöka om. Även oppositionen välkomnar förslaget, som menar att det nu nuvarande systemet inte fungerar. 

– Vi tycker det är ett vettigt resonemang som förts och vill se en förändring, säger Martin Edberg, vice ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun. 

Dubbel ersättning

Personer som fått uppehållstillstånd får ofta så kallade etableringstillstånd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Men eftersom de pengarna dröjer 1-3 månader tvingas kommunen gå in med ekonomiskt bistånd under perioden. Etableringsbidraget betalas sedan ut retroaktivt, vilket leder till att personen i fråga får dubbel ersättning. Därför vill Moderaterna nu göra om bistånden till ett lån som ska betalas tillbaka.

– Det bör inte vara på det här sättet, vi tror på att man ska ha tydliga krav och förvänta sig eget ansvar tidigt i etableringsprocessen och då kan detta vara ett exempel på hur man gör det, säger Oliver Rosengren (M) ordförande för nämnden arbete och välfärd.

Beslut väntas i mars

Frågan kommer att utredas de kommande veckorna och beslut väntas fattas i mars. 

Växjö kommun ska ha betalat ut 2,2 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd under 2016 för glappet mellan tiden på asylboendena fram till etableringsersättningen betalats ut av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.