Striden kring Kulturhuset i Jönköping har lett till massiva protester det senaste året

Eld upphör i Kulturhusstriden

Uppdaterad
Publicerad

Striden om Kulturhuset i Jönköping är avslutad, åtminstone tillfälligt. Idag meddelade Jönköpings kommun och Kulturhusföreningen att tvistemålet i Jönköpings tingsrätt är nedlagt sen parterna har enats om en förlikning.

Tvisten mellan Jönköpings kommun och Kulturhusföreningen har pågått i flera år, och gäller föreningens ställning som samordnare, uthyrare av lokaler och ledare för verksamheten. Jönköpings kommun med kommunalråden Mats Green (M) och Anna Mårtensson (FP) i spetsen har begärt att Kulturhuset ska stå under kommunens ledning.

Skulle flyttat i januari

Kulturhusföreningen skulle därmed förlora sin huvudroll och i fortsättningen bara vare en av föreningarna som nyttjar kulturhuset. Striden har också gällt Bokkafeet som enligt kommunen ska avhysas. Enligt planen skulle förändringen ha skett redan i början av januari i år.

Kulturhuset i Jönköping

”Kommer ha fest”

Men vid de tvisteförhandlingar som hölls vid Jönköpings Tingsrätt för några veckor sedan lade rätten istället fram ett medlingsförslag som nu  har  accepterats av båda parter. Enligt Tingsrättens diarium är tvistemålet nedlagt sedan parterna har enats.

Förlikningen innebär att Kulturhusföreningen blir kvar i Kulturhuset och behåller sin ställning 2014 ut. Därefter löper alla hyresavtal i huset ut.

– Vi kommer att ha fest i huset ikväll, säger Kulturhusföreningens talesman Jon Heinpalu. Han ser uppgörelsen som en seger och räknar med att höstens kommunalaval ska innebära att Kulturhusföreningen kan finnas kvar i huset även sen uppsägningstiden gått ut. Om Kulturhusföreningen däremot skulle förlora sin särskilda roill ser han ingen anlednintg till att vara kvar i Kulturhuset.

Också kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) tycker att uppgörelsen är bra, om än från en annan utgångspunkt än Kulturhusföreningen .

– Nu har vi ett klart datum och nu vet vi också när frågan ska vara löst, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Jönköping

Mer i ämnet