Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Elevernas stolprotest inför studenten: ”Det här är viktigt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp elever på Stagneliusskolan i Kalmar genomförde under torsdagen en protestaktion. Eleverna är kritiska till beslutet om att inga föräldrar eller andra anhöriga ska tillåtas vara med vid studentavslutningen på Kalmars kommunala skolor. De vill att ett begränsat antal anhöriga ska få närvara.

Eleverna på Stagneliusskolan och en rad andra kommunala gymnasieskolor kommer inte att kunna springa ut till sina vänner och föräldrar i år. Åtminstone inte om det beslut som nu fattats står sig.

Det är riskerna för trängsel och därmed spridning av corona som gjort att ledningen för skolorna bestämt att studenten i år får firas utan anhöriga på plats.  Ett beslut som flera elever är mycket kritiska till.

I en protestaktion radade de under torsdagen upp stolar på skolgården med lämpliga avstånd mellan för att visa att människor kan samlas på skolgården utan att trängas.

– Vi hoppas att ledningen ändrar sitt beslut. Människor kommer ändå att samlas utanför skolans område och då kommer trängsel att uppstå. Då är det bättre att på ett ansvarsfullt sätt se till att ett begränsat antal anhöriga släpps in och får vara med, säger eleven Ellen Sjöström, en av initiativtagarna till torsdagens protest.

Här radar de upp sina stolar – hör elevernas argument i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.