Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dag fick Elin Wetterström nog av otryggheten i Märsta och flyttade till samhället Målilla i Småland. – Jag har aldrig varit lyckligare. Hör mer från Elin i videon. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Elin flydde gängvåldet i Stockholm – tog familjen till småländska Målilla

Uppdaterad
Publicerad

Våld, skjutningar och bränder fick Elin Wetterström Frööjd med familj att lämna livet i Stockholmsförorten Märsta för ett nytt liv i småländska Målilla.

– Vi flyttade för att vi vill kunna släppa ut våra barn efter klockan sex på kvällen för att leka, utan att behöva vara rädda för att de ska bli nermejade, säger Elin Wetterström Frööjd, som lämnade livet i Stockholmsförorten Märsta i Sigtuna kommun.

Flera gånger flyttade familjen. Från en lägenhet i Märsta till en annan – för att hitta tryggheten. Trots det kände Elin Wetterström Frööjd att våldet kom allt närmare, och när ett av hennes barn utsattes för allvarliga hot under en längre tid fick hon nog.

”Ingenstans att fly”

– Det fanns ingenstans att fly, vi kände att vi var tvungna att komma så långt bort som möjligt.

2021 tog jakten på trygghet familjen till samhället Målilla i Småland. Med sina 1 400 invånare innebar Målilla en stor förändring för familjen.

– Det var en gigantisk förändring, livet här är väldigt annorlunda. Det tog ett tag för barnen att anpassa sig, men nu två år senare trivs vi alla, säger Elin Wetterström Frööjd.

Den ständiga oron över barnens säkerhet har bytts ut mot ett lugn, berättar Elin.

– Jag har aldrig varit så lycklig.

Hör mer från Elin Wetterström Frööjd i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett tydligt samband mellan det bostadsområde ett barn växer upp i och dess framtida utsikter i livet. Det menar LNU-professorn Hans Grönqvist. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.