Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet – hör honom svara på frågorna i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Tre frågor om otrygga områden

Publicerad

Nattvandringar, föreningslokaler och gemensamma odlingar. Att stärka den sociala sammanhållningen i ett bostadsområde kan vara ett sätt att stävja kriminalitet. Centralt är begreppet ”kollektiv förmåga” – hör forskaren Torbjörn Forkby förklara i klippet.

SVT har tidigare berättat om hur kriminella använder bostäder i Växjö, för att bedriva narkotikaförsäljning. Ett sätt att förhindra narkotikaförsäljning i ett område kan vara att stärka grannarnas sammanhållning.

– Vi måste arbeta mot gängen, men vi måste också stärka den andra sidan, säger Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete.

Växjö

Begreppet ”kollektiv förmåga” har blivit centralt inom kriminologin sedan studier från utsatta bostadsområden i Chicago på 90-talet. Brottslighet i ett område – i viss mån – varierar med de boendes sociala samanhållning.

Om man har förtroende för sina grannar så skyddar det mot otrygghet, är tesen.

Tidigare forskning visar till exempel att gemensamma odlingar leder till möten mellan individer som annars inte interagerar med varandra. Att det skapas gemensamma normer för vilka beteenden som är acceptabla, även utanför odlingen.

Kan gemensamma odlingar förhindra problemen med kriminallitet? Hör vad forskaren svarar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet