Emigrantinstitutet i Växjö – All personal varslas

Uppdaterad
Publicerad

All personal på Emigrantinstitutet i Växjö har varslats om uppsägning och fastigheten är på väg att säljas, rapporterar Smålandsposten.

Institutets ekonomiska kris är en följd av uteblivna anslag och oenighet med de tidigare medfinansiärerna Växjö kommun och landstinget Kronoberg.

Emigrantinstitutets styrelse motsätter sig kommunens och landstingets förslag att personal och verksamhet ska ingå i samma organisation som Smålands museum och Kronobergsarkivet. Styrelsen befarar att det skulle skada institutets status i forskarvärlden att ingå i ett så lokalt sammanhang, skriver tidningen.

Svenska Emigrantinstitutet, som har ett tiotal anställda, grundades 1965 för att bevara arkiv, intervjuer och minnen från den svenska emigrationsepoken 1846-1930, då 1,3 miljoner svenskar lämnade landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emigrantinstitutet i Växjö

Mer i ämnet