Emigrantinstitutet läggs ner – pengarna slut

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Emigrantinstitutet begärs nu i likvidation. Det beslutade styrelsen under tisdagskvällen.

Emigrantinstitutets pengar är helt enkelt slut och på det här sättet avslutas nu verksamheten.

Emigrantinstitutet äger biblioteket, arkivet och den pågående forskningen som ryms i Utvandrarnas hus i Växjö. Vart samlingarna nu ska flyttas är osäkert, men Emigranternas hus  i Göteborg är ett möjligt alternativ.

Emigrantinstitutet i Växjö

– Jag tycker att det här känns jättetråkigt och väldigt beklagligt. Det är väldigt synd att det inte finns ett rimligt stöd från kommun och landsting om att driva vidare verksamheten i stiftelseform, de har andra idéer som inte svarar mot de ändamål som finns i stiftelsens stadgar, säger Harald Runblom, ordförande för Emigrantinstitutet.

Långvarig ekonomisk kris

Institutets ekonomiska kris har pågått i flera år och är bland annat en följd av uteblivna anslag och oenighet med de tidigare medfinansiärerna Växjö kommun och Landstinget Kronoberg.

För att försöka rädda ekonomin såldes fastigheten Utvandrarnas hus till Växjö kommun för några år sedan. Även en känd skulptur gick under klubban för några hundratusen kronor, men det här har inte räddat stiftelsen på lång sikt.

Svenska Emigrantinstitutet, som har cirka fem anställda, grundades 1965 för att bevara arkiv, intervjuer och minnen från den svenska emigrationsepoken 1846-1930, då 1,3 miljoner svenskar lämnade landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emigrantinstitutet i Växjö

Mer i ämnet