Kritik mot Växjös skolledning – tar inte ansvar för coronaläget

Uppdaterad
Publicerad

Sedan skolorna i Växjö öppnade för terminen är många lärare oroliga för vilka regler som gäller i kampen mot pandemin. Lärarna känner att de måste ta ansvar för frågor som egentligen borde hanteras av deras chefer.

Lärare vid Växjös skolor larmar om att de i många fall får ta hela ansvaret för att anpassa lokalerna till det rådande läget. Nu efterlyser man tydligare regler från skolledningens sida – till exempel om hur ett föräldramöte ska anordnas – och hur säkerheten vid en skolbespisning ska hanteras.

Ellinor Silvudden är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Växjö.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Det har blivit problem i de skolor där man inte har tydliga regler. Då blir det upp till de enskilda lärarna att bestämma om vad som är viktigt, säger hon till SVT.

Skolledningen ska ta de viktiga besluten

Enligt Ellinor Silvudden skapar detta en onödig stress hos den enskilde läraren som får bära hela lasset själv, utan några tydliga direktiv från någon ansvarig chef.

– Det är skolledningen som skall ta de här besluten, och om skolledningen inte vet vad de ska göra så måste de ha kanaler uppåt till någon som har haft tid att tänka till, menar Ellinor Silvudden.

Viktig dialog

Pernilla Tornéus (M) är ordförande för utbildningsnämnden i Växjö.

– Det finns ju riktlinjer som är skrivna men det kan ju vara så i vissa fall att man inte har hunnit ha den dialogen med sin skolledning, då får man ju ha det, säger Pernilla Tornéus.

Men Ellinor Silvudden från Lärarnas Riksförbund i Växjö är kritisk

– Cheferna måste ta sitt ansvar för det är ju det man har en skolledning till, det gör ju inte alla chefer eftersom man har lagt ansvaret på den enskilde läraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet