Stefan Carlsson fick behandling för sina alkoholproblem efter telefonsexskandalen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Ex-landshövdingen om comebacken: ”Känner ingen ångest”

Uppdaterad
Publicerad

Han fick avgå som landshövding i Kalmar efter telefonsexskandalen. Knappt två år senare gör Stefan Carlsson comeback i en ny offentlig roll – och han har ingen ångest inför att återigen hamna i allmänhetens blickfång.

– Det har varit en tuff tid att vara borta från offentligheten. Det är jättekul att vara tillbaka, säger han.

Jobberbjudandet Stefan Carlsson fick i vintras kom från de två Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga. Den forna landshövdingen ska nu, med utgångspunkt i vad ölänningarna själva tycker, utreda för- och nackdelar med en kommunsammanslagning på Öland.

Sammanslagning av Ölands kommuner

Hur resonerade du när du tackade ja?

– Jag har ett otroligt samhällsintresse och tror också att jag kan göra mycket nytt med de erfarenheter jag har. När det här erbjudandet kom var det ganska självklart att jag skulle säga ja. Då hade det gått en tid också. Det tar ju en stund att rehabilitera sig från en sådan här smäll, säger Stefan Carlsson.

Gick i behandling

Efter skandalen, då det avslöjades att han ringt telefonsexlinjer för tiotusentals skattekronor, började Stefan Carlsson gå i behandling för sina alkoholproblem, som han menar låg bakom hans destruktiva beteende.

– Jag är väldigt glad att jag fick den rehabiliteringen, för den behövde jag. Det ser man inte när man är mitt inne i det, men när man väl kommit ut så märker man ju det, säger han.

Efter att Stefan Carlsson fick avgå från uppdraget som landshövding fortsatte han att jobba för regeringen, bland annat med regionfrågan. När regeringsförordnandet så gick ut i februari stod de två Ölandskommunerna på kö för att få anlita honom.

Ska ut på turné

I nästa vecka ger sig Stefan Carlsson ut på en mötesturné på Öland med ett första stopp i Byxelkrok den 3 maj. Då ska han leda ett möte för allmänheten för första gången sedan telefonsexskandalen.

– Jag tycker det ska bli jätteroligt. Jag känner ingen ångest för det. Samtidigt ska man förstå att människor har bildat sig en uppfattning om det som hände. Men jag känner inte att det är något som hindrar mig, säger han.

Du är beredd om du får obekväma frågor?

– Ja, absolut. Jag har blivit ganska stark i det här som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sammanslagning av Ölands kommuner

Mer i ämnet