Lars Engqvist var Socialminister i Sverige 1998-2004. Nu är han vikarierande kommunchef i Uppvidinge. Foto: Jonas Ekströmer/Janerik Henriksson/TT

Ex-minister hoppar in som kommunchef

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera höga chefer hade lämnat Uppvidinge kommun under kort tid, dök en otippad vikarie plötsligt upp.

Lars Engqvist heter han och bland det första han säger när vi ses är att han är ett år äldre än den amerikanske presidenten Donald Trump.

Han skrattar lite och tillägger att medan Trump är i början av sin karriär, så är han själv i slutet av sin.

Turbulensen i Uppvidinge kommun

– Fast det finns nog fler skillnader än så mellan oss, säger Lars Engqvist.

TV: Se hela inslaget här

Lars Engqvist är Karlskronasonen som blev socialdemokratisk socialminister, vice statsminister, ordförande för Sveriges Television, landshövding i Jönköpings län, kommunalråd i Malmö, chefredaktör för tidningen Arbetet och senare tidningens vice vd och mycket annat.

Ny kommunchef i Uppvidinge

Och så plötsligt, som 70-plussare, vikarierande kommunchef i Uppvidinge. En kommun med drygt 9000 invånare. Så från att ha verkat på en betydligt större arena, blev det ett vikariat i den mindre kommunen, med andra typer av frågor.

– Att handskas med guppen i vägen och dålig asfaltering och så, alltså, jag tycker att det är ganska spännande, säger han.

Men nu var det inte för att lösa den sortens frågor han fick sin anställning. Han blev tillfrågad eftersom han bodde nära och Uppvidinge kommun haft en turbulent period bakom sig då flera höga chefer lämnat sina tjänster på kort tid.

Vill skapa ordning

– Jag tänkte att kan jag använda min erfarenhet för att skapa bättre ordning så ska jag göra det, så tänkte jag.

Vad han i första hand har gjort är att samtala med politiker och tjänstemän.

– Politikerna ska ta ansvar för sitt och inte lägga sig i det de inte har att göra med och tjänstemännen ska ta ansvar för sitt och inte lägga sig i den politiska debatten. Var och en har  sina uppgifter och jag tror att jag har bidragit med att skapa klarhet i det, säger Lars Engqvist.

Läs också: Göran Persson blåste Lars Engkvist med busringning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Uppvidinge kommun

Mer i ämnet