Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Kommunal tveksamma kring regionens kritik Foto: SVT och Kommunal

Fackförbundet Kommunal tveksamma kring regionens kritik

Publicerad

Det finns i dag ingen lag som kan tvinga en person att vaccinera sig. Så länge ingen sådan lag finns, ska till exempel all vårdpersonal behandlas lika oavsett om man är vaccinerad eller ovaccinerad, menar fackförbundet Kommunal.

På regionfullmäktige i Kronoberg i onsdags höjde flera politiker sina röster mot ovaccinerad personal som går till jobbet och sprider coronaviruset. Regionstyrelsens ordförande, Mikael Johansson (M), säger att han skulle vilja dra ut listor på ovaccinerad vårdpersonal för att kunna försöka övertyga dem att vaccinera sig.

Men Anna Bexell, avtalsansvarig ombudsman på Kommunal Sydost, ställer sig frågande och menar att det idag inte finns någon lag som tvingar personer att vaccinera sig.

Hon säger också att den enskilda personen idag inte behöver uppge om hen är vaccinerad eller inte, och ställer sig därför frågande kring hur regionens politiker kan veta om äldre smittats av ovaccinerad eller vaccinerad personal.

– Vi är skyddade enligt grundlag, GDPR och vår egen personliga integritet, det är upp till oss att berätta om vi är vaccinerade eller inte. Det finns inget tvång på det i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet