Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fällda träd upp i domstol – kommunen ägde inte marken

Fällda träd vi flygplatsen i Västervik upp i domstol – kommunen ägde inte marken

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal fällda träd runt flygplatsen i Västervik har blivit en infekterad fråga och nu ska den avgöras i tingsrätten. Privatpersonen som fällde träden antog att Västerviks kommun ägde marken, något som inte stämmer.

Västerviks kommun kontrollerar inte marken kring flygplatsen, något som krävs för att inflygningen ska vara säker.

Gustav Cassel, aktiv i den lokala flygklubben, skulle byta ut glödlamporna till ledlampor och tog i samband med det bort träden som han menar är en säkerhetsrisk för flygen.

– Jag är ansvarig för att ha tagit ner träden. Jag kollade inte vem som ägde marken, men jag har hållit på med flyg hela mitt vuxna liv och utgick från att det i vanlig ordning var så att flygplatsen ägde marken eller hade tillstånd att ta ner träden, säger Gustav Cassel till SVT:s Uppdrag granskning.

Kommunen slår ifrån sig

Men marken runt flygplatsen ägs inte av kommunen, utan av privata markägare. De har nu stämt Gustav Cassel, Västerviks kommun och den ansvarige för kommunens på över en halv miljon kronor. Gustav Cassel tycker kommunen bär ansvar eftersom det är den som driver flygplatsen. Men kommunen slår ifrån sig kritiken.

– Om någon har ett träd som hänger över så kan man inte som privatperson gå in och själv ställa det till rätta utan det är vi som talar med berörda. Vi kan inte ta ansvar för vad en privatperson har gjort, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnads- och flygplatschef.

Se Uppdrag gransknings reportage Drömmen om en flygplats

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet