En kvinna i 75-årsåldern blev lurad på 140 000 kronor av en falsk smittskyddsläkare.

Falsk coronaläkare lurade 75-årig kvinna på 140 000

Uppdaterad
Publicerad

En bedragare som utgav sig för att vara smittskyddsläkare lyckades lura av en äldre kvinna från Växjö hennes pengar. Genom att säga att kvinnan kunde vara smittad av coronaviruset kom han över hennes bankuppgifter över telefon.

Det var i måndags som kvinnan – som är i 75-årsåldern – fick ett samtal från en person som sade sig vara smittskyddsläkare från Folkhälsomyndigheten. Personen sade att kvinnan kunde vara smittad av coronaviruset efter ett besök i en livsmedelsbutik.

– Personen sade att damen kunde vara smittad, och att hon behövde identifiera sig för att få tillgång till skyddsutrustning och läkemedel, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till SVT.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Direkt efter samtalet blev kvinnan orolig och kollade sin bank och kunde konstatera att det försvunnit 80 000 kronor. Kvinnan spärrade sina konton, men innan det slog igenom hade ytterligare 60 000 försvunnit.

Visste detaljer om hennes vardag

Smålandsposten har pratat med kvinnan som berättar att personen som ringde visste detaljer om henne. Det stämde bland annat att hon varit i den aktuella livsmedelsbutiken flera gånger.

– Jag blev kallsvettig och kände mig allmänt dålig. Då började jag tänka på alla personer, både gamla och unga, som jag träffar varje vecka. Tankarna snurrade och jag funderade på vilka jag kan ha smittat, säger kvinnan till Smålandsposten.

Polisens tips – så skyddar du dig

– Var försiktiga när du får konstiga samtal.

– Ta namnat på den som ringer och be att få motringa berört företag eller myndighet via en telefonväxel.

– Lita inte på telefonnummer som syns i displayen eftersom det går att förvanska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet