Falska hemsidor framtidens bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Hemsidor som är kopior av existerande hemsidor. Det är ett bedrägeri som kommer att öka framöver, menar polisen.

I dag träffades företagare, polisen och myndigheter i Jönköping för ett lunchmöte om nya metoder för bedrägeri.

– Bedragarna är väldigt innovativa, milt uttryckt. Någonting som eventuellt skulle kunna komma nu, som vi har fått signaler om, är så kallade parallella hemsidor, säger Roger Olsson, som är bedrägeriutredare vid polisen.

Bedrägerier

Det handlar inte om kapade hemsidor, utan man skapar en hemsida som är väldigt lik en redan existerande hemsida. Sedan lurar man in kunder, så som leverantörer och uthyrare, på den falska hemsidan och får på så sätt in pengar.

– Det skiljer sig ganska mycket från bransch till bransch hur utsatt man är men vi vet att alla branscher i någon form är utsatt för bedrägeriförsök, säger Anna Gillek Dahlström, som är regionchef för Svenskt Näringsliv.

Något som ökar mycket är utpressning. På bara några år har anmälningarna om utpressning ökat från knappt 80 till 114 i Jönköpings län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedrägerier

Mer i ämnet