Foto: TT

Oväntade siffran: Datorbedrägerier ökade mest 2016

Uppdaterad
Publicerad

Datorbedrägerierna var det brott som ökade mest förra året. Ofta handlar det om enkel brottslighet som det är lätt att skydda sig mot enligt polisen.
– Brottslingarna skickar till exempel ut ett massutskick av mail där de berättar att du kan få köpa en iphone 7 för 175 kronor om du omedelbart betalar in pengarna, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist.

Under 2016 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott. Det är ungefär lika många som anmäldes året tidigare men då det gäller vissa typer av brott har ökningen varit stor. Det är framför allt bedrägeribrott som ökar och störst är ökningen inom datorbedrägeri där 93.272 fall anmäldes. Det är en ökning med 26.106 jämfört med föregående år. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ.

Från rån till bedrägeri

– Det vi kan se är att de som tidigare sysslade med allvarliga och mer äventyrlig brottslighet som värdetransportrån och narkotikabrott har sadlat om och sysslar med den här typen av brottslighet i stället, säger Anders Ahlqvist som är kriminalkommissarie för polisens nationella it-brottscentrum.

Enligt polisen handlar det om en simpel riskbedömning.

– Man tjänar lika mycket pengar men risken är mycket mindre, säger Anders Ahlqvist. Man sitter inne i värmen bakom en skärm och sköter den här verksamheten i stället för att ta stora risker på gatan.

175 kronor för en ny iphone

Och i många fall skulle brottet ha undvikits om de som blivit lurade hade varit mer eftertänksamma.

– Brottslingarna skickar till exempel ut ett massutskick av mail där de berättar att du kan få köpa en iphone 7 för 175 kronor om du omedelbart betalar in pengarna.

Tyvärr är det alldeles för många som gör det, berättar Anders Ahlqvist.

– Det är obegripligt att man tror att man kan få köpa en helt ny mobiltelefon av lyxigaste modell för 175 kronor. Men det funkar. Det är väldigt mycket sådana simpla bedrägerier.

Och brottsligheten är mycket större än antalet anmälda brott. för det är många som inte anmäler datorbrott.

– Många upplever att det är inte värt att gå till polisen för 175 kronor, säger Anders Ahlqvist. Många känner sig också otroligt dumma för att de har gått på den här blåsningen och då sväljer de förtreten.

Trots ökad datorvana ökar problemet

Egentligen borde den här brottsligheten varit på tillbakagång i takt med att vi svenskar blir allt mer datorvana. Men så är inte fallet.

– Vi har inte kommit längre, säger Anders Ahlqvist. För tio år sedan när jag föreläste sa jag att nu kommer den här problemet att vara borta för vi har lärt oss se vi igenom det här. Jag hade uppenbarligen väldigt fel i den prognosen.

Och egentligen är det ganska lätt att skydda sig mot den här enklaste typen av brottslighet enligt polisen.

Först och främst ska man tänka efter. Är varan som bjuds ut otroligt billig och säljarna vill ha betalt med en gång är det oftast något lurt med affären.

– Det finns möjlighet på nätet att betala till en tredje part som inte betalar pengarna vidare förrän vara är sänd, säger Anders Ahlqvist. Det är ett enkelt sätt att inte bli lurad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerier

Mer i ämnet