Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Peter” i Umeå hotades av bedragare – polisen: Ingår i upplägget att skrämmas

Uppdaterad
Publicerad

”Peter” i Umeå fick sms där han anklagades för att ha kontaktat en minderårig flicka på nätet. När personerna även började ringa och hota med besök samt kräva pengar blev han rädd. Nu vill han varna andra för bedragarna.

Efter händelsen har Peter gått ut på sociala medier och varnat andra, men han vill inte gå ut med sitt riktiga namn då han är rädd för konsekvenser.

– De skickade en bild på min facebookprofil tillsammans med anklagelserna så först trodde jag att mitt konto hade blivit hackat, säger Peter.

Bedrägerier

Trots att han tidigt trodde att det handlade om någon form av bedrägeri så blev han rädd när det började komma samtal med hot om våld och krav på pengar.

– Jag blev paranoid, jag trodde att de skulle komma hem till mig.

Skrämma till tystnad

Peter anmälde händelsen till polisen. Den här typen av bedrägeri eller utpressning är svårt för polisen att komma åt av olika anledningar, menar Johan Stabbfors, gruppledare för bedrägeribrott i Västerbotten.

– Genom att belägga med skuld och skam så kommer vi inte vara lika benägna att anmäla, vilket ingår i deras upplägg att skrämma oss till att vara tysta, säger Stabbfors.

Han säger också att det är svårt att veta i hur stor omfattning bedrägerierna sker då det finns ett stort mörkertal.

– Dels är vi så vana vid den här typen av bedrägerier men det kan också vara så att man skäms för att anmäla.

Peter heter egentligen något annat.

Hör polisen Johan Stabbfors i klippet om hur bedragarna arbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedrägerier

Mer i ämnet