Arkivbild. De flesta som drabbas är 70 år eller äldre. Foto: TT

Telefonbedragare har lurat till sig 225 miljoner

Publicerad

Telefonbedrägerier blir ett allt större problem för samhället och många förlorar stora summor pengar. Nu kraftsamlar polisen mot denna typ av bedrägeri.

Telefonbedrägerier började att märkas i Sverige i början av 2017 och blommade upp i april samma år. I hela landet har bedragare med kopplingar till grov organiserad brottslighet kommit över hundratals miljoner kronor.

– Sedan april 2017 har bedragare kommit över mer än 225 miljoner kronor, det är oerhörda summor som försvinner till brottslingar, säger säger Anna-Karin Kjellgren, som arbetar brottsförebyggande på polisens bedrägerisektion i region Väst.

Svårt att få tag i brottslingarna

Polisen kraftsamlar i hela landet mot telefonbedrägeri och i region Väst höll polisen under måndagen pressträff i Skövde och Uddevalla.

– Det är väldigt svår att få tag i personerna som gör det här, det är väldigt många. Polisen utreder så mycket de kan, men det är svårt för det är många aktörer inblandade, till exempel banker och telefonoperatörer. Det krävs att vi har ett snabbare samarbete med dem, säger Anna-Karin Kjellgren.

Polisen menar att den här brottsligheten inte går att utreda bort, utan att information måste pumpas ut till den grupp som är i riskzonen, framförallt människor som är 70 år och äldre.

– De som går på bedrägerierna blir i snitt av med mellan 100 000 till 150 000 kronor.

Västsverige drabbat

SVT Väst träffade Anna-Karin Kjellgren vid polisens pressträff i Uddevalla. I region Väst har polisen lokaliserat tre olika kluster, som de kallar det. Två har sitt säte i just Fyrbodalsområdet. Här har 26 personer sammanlagt blivit av med nästan tre miljoner kronor sedan oktober.

Vad är den viktigaste delen i att bekämpa den här typen av brott?

– Det är två delar, det första är att vi informerar så mycket vi kan. Alla ska veta att ingen ringer och ber dig identifiera dig över telefon eller hemma heller. Det andra är att vi får försöka göra det svårare att göra de här snabba transaktionerna med hjälp av bankerna, bankföreningarna och Bank-ID.

Berit, 80, lurades av ”vänliga” bedragerskan – efter maratonsamtal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer