Foto: TT/SVT

Den nordkoreanska familjen kallas till återvändarsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kräver nu att hela den nordkoreanska familjen Park ska infinna sig på ett återvändarsamtal. De känner nu stor oro över vad som ska hända. I kallelsen står att de ska lämna landet.

Att familjen Park nu tvingas till återvändarsamtal var tidningen Barometern först att berätta om

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om den nordkoreanska familjen i Fågelfors utanför Högsby som ska utvisas till Sydkorea, ett land som de aldrig har satt sin fot i. De har bott i Fågelfors i tio år, familjens tre barn är födda i Sverige och båda föräldrarna har jobb. 

nordkoreafamilj

I slutet av april måste hela familjen befinna sig på Migrationsverket i Kalmar för ett återvändarsamtal och de är nu mycket oroliga. 

– Jag tycker också att det är fel att barnen ska behöva vara med. Vår äldsta flicka är nio år och hon förstår allt de säger. När vi har varit på samtal tidigare och de sagt att vi måste åka till Sydkorea, så blev hon mycket ledsen och grät. Det gör mycket ont i hjärtat på mig som pappa. Jag vill inte att barnen ska behöva uppleva det här, säger pappan i familjen Park, när vi når honom på telefon på fredagseftermiddagen.

”Det är här vi hör hemma”, säger Kim och Park. Foto: SVT

Ovanligt att familjer omhändertas 

I kallelsen till återvändarsamtalet står det att beslutet om att familjen ska lämna landet har vunnit laga kraft. Det står också att hela familjen måste infinna sig. 

Under ett återvändarsamtal får man sitt avslagsbeslut uppläst och man får frågor om man vill samarbeta kring sin utvisning. Om Migrationsverket eller polisen bedömer att en person som ska utvisas från Sverige riskerar att hålla sig undan kan denna person låsas in i så kallat förvar. 

Till Barometern säger enhetschefen på Migrationsverket Klas Ohlsson att det är mycket ovanligt att en familj omhändertas inför en avvisning i samband med återvändarsamtal. 

– Rent generellt är det så att både vi och polisen har ett strängt regelverk att följa. Det innebär att när barn är inblandade så tar man inte dessa i förvar vid återvändarsamtal, säger Klas Ohlsson till tidningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nordkoreafamilj

Mer i ämnet