Familjen Park från Nordkorea utvisas till Sydkorea trots att de aldrig har varit där. Foto: SVT/TT

Därför utvisas nordkoreaner till Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreaner är också medborgare i Sydkorea – det har slagits fast i högsta juridiska instans i Sverige. Men Sydkorea tar inte emot nordkoreaner som inte själva vill dit. Hur går det ihop? SVT Nyheter Småland försöker reda ut vad som gäller.

Familjen Park vill inget hellre än att fortsätta bo i småländska Fågelfors. Men en dom i Migrationsöverdomstolen sätter stopp för framtidsdrömmarna: familjen ska skickas till Sydkorea, ett land som de aldrig har satt sin fot i.

Men tar Sydkorea emot nordkoreaner som inte vill dit?

nordkoreafamilj

– Ja, det gör man, svarade Migrationsverkets handläggare Daniel Grynfarb i en intervju den 15 januari.

Han förklarar att alla som bor på den koreanska halvön är medborgare i Sydkorea – även nordkoreaner.

Ambassaden nekar

När samma fråga ställs till Sydkoreas ambassad blir svaret det motsatta: De tar inte emot människor som inte frivilligt vill till Sydkorea. Det blev svaret när SVT Nyheter Småland talade med en högt uppsatt ambassadtjänsteman.

Samma svar fick Park i Fågelfors. Han erbjöd sig därför att åka till ambassaden i Stockholm för att få ett intyg som säger att Sydkorea inte tar emot flyktingar som inte själva vill till landet. Men ambassaden ville inte ta emot honom.

– Han sade att om ni skulle vilja åka så kommer jag att hjälpa er, men om ni inte vill så är det ingen idé att komma, berättar Park.

Måste vilja

Samma besked har en nordkoreansk flyktingfamilj i norra Sverige, som befinner sig i en liknande situation, fått.

I ett brev till dem har ambassaden förklarat att två villkor måste uppfyllas för att landet ska ta emot en nordkoreansk flykting: man måste bevisa att man är nordkoreansk avhoppare, och man måste uttrycka sin egen fria vilja att flytta till Sydkorea.

SVT Nyheter Småland har därför i ett par veckor sökt Daniel Grynfarb på Migrationsverket för att få ett klargörande, utan att lyckas.

Gränspolisens ansvar

I mängder av mail hänvisar i stället Migrationsverkets pressavdelning till domar och praxis. Och de förklarar att det egentligen inte är Migrationsverkets ansvarsområde när Sydkorea inte tar emot nordkoreaner som själva inte vill dit.

– Vi hanterar bara flyktingar som frivilligt återvänder. Om man inte återvänder frivilligt tar gränspolisen över för ”tvångsåtgärder”.

Men där tar det stopp. Med hänvisning till sekretesslagen får SVT inte veta om gränspolisen har lyckats få Sydkorea att ta emot nordkoreanska flyktingar. Motiveringen är att det skulle medföra fara för flyktingen om främmande stat lyckats lista ut var personen befinner sig.

Nordkoreanska flyktingar i Sverige

Det är mycket sällan som nordkoreaner flyr till Sverige. Som mest har det kommit nio personer på ett år sedan millenieskiftet.

Enligt Migrationsverket har fyra nordkoreanska flyktingar fått stanna i Sverige sedan 2008. Under samma period har åtta fått avslag. Några har skickats tillbaka till andra länder i Europa, så kallade Dublinärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nordkoreafamilj

Mer i ämnet