Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en insats där fiskvandringshindren togs bort är det nu fritt fram för rovfiskar och andra vattenlevande organismer att ta sig mellan Kalmarsund och Ölands enda insjö. I klipper hör du miljöingenjör Viktoria Nilsson berätta mer om hur detta kan leda till en bättre vattenkvalitet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Nu kan rovfiskarna ta sig in på Öland – bidrar till bättre sjövatten

Publicerad

I höstas startade arbetet med fiskvandringsvägen mellan Ölands enda insjö och Östersjön. Nu är arbetet klart, och ska göra sjövattnet bättre och skapa möjligheter för rovfiskar att hitta dit.

I höstas startade Borgholm Energis arbete med att de ta bort de vandringshinder som fanns mellan Hornsjön på Öland och kanalen till Östersjön.

Nu är det arbetet färdigt och vattnet rinner som det ska mellan sjön och havet.

– De vandringshinder som fanns tidigare togs bort och det finns nu möjlighet för fiskar och andra vattenlevande organismer att ta sig mellan Hornsjön och Kalmarsund, säger Viktoria Nilsson som är miljöingenjör på Borgholm Energi.

Rubbat ekosystem

Hornsjöns vatten är grumligt och har ett rubbat ekosystem och är dessutom Borgholms enda ytvattentäkt. Genom att skapa en öppen fiskvandringsled ska det gå att få in rovfiskar i sjön, vilket i sin tur på lång sikt ska förbättra ekologi och vattenkvalitet.

– Att få ett bra vatten här hade skapat en väldigt stor trygghet i kommunens dricksvattenförsörjningsplan, säger Viktoria Nilsson

Har du sett några fiskar här än?

– Nej, inte än. Gäddan går upp i mars och abborren senare, så vi får vänta lite till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.