Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är helt absurt, säger Mikael Nilsson (M). Se mer i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT, Henrik Montgomery/TT

Fattigaste blev utan inkomsthöjning – nu har beslutet ändrats

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagen höjde bostadsbidraget sänkte Kalmar kommun försörjningsstödet med lika mycket, trots att tanken med det höjda bostadsbidraget var att mildra konsekvenserna av prishöjningarna för de som har det sämst ställt. Men på tisdagen ändrades beslutet.

Redan i våras reagerade Mikael Nilsson, som är moderat ledamot i socialnämnden i Kalmar, på att de allra fattigaste riskerade att bli helt utan ekonomisk kompensation om det förslag till höjt bostadsbidrag som då låg på bordet skulle bli verklighet.

– Vi la en motion om att vi skulle göra ett undantag när försörjningsstödsnormen beräknas så att de som får det här tillfälliga bostadsbidraget får behålla det, säger Mikael Nilsson (M) som menar att det handlar om att följa barnkonventionen.

Kalmar gjorde inget undantag

Men när det höjda bostadsbidraget blev verklighet 1 juli gjorde Kalmar och andra kommuner inget sådant undantag. Familjer med försörjningsstöd fick det sänkt med lika mycket som bostadsbidraget höjdes.

Enligt Roger Holmberg (S) som är ordförande i socialnämnden beror det på att riksdagen fattade sitt beslut i midsommarveckan och att de inte hunnit justera sina riktlinjer förrän på dagens möte.

– Det här var första tillfället vi hade möjlighet att fatta ett beslut, säger han till SVT Småland.

Andra kommuner tog beslut innan sommaren

Men det finns andra kommuner, däribland Tingsryd och Alvesta, som tog beslut i samma fråga redan innan sommaren. Där har nya riktlinjer införts som innebär att familjer med ekonomiskt bistånd får samma nivå på försörjningsstöd även om deras bostadsbidrag höjs.

Mikael Nilsson menar att Kalmar borde ha varit en av de kommuner som gick först, med tanke på att det är Lena Hallengrens hemkommun.

– Vi skrev ju motionen långt innan det här beslutet fattades, och vi har tappat flera månader.

Inga pengar återbetalas

De hushåll som fått sänkt försörjningsstöd under de två gångna månaderna kommer inte att få pengar tillbaka. Enligt Roger Holmberg blir det svårt bland annat eftersom det kan finnas de som avstått från att söka försörjningsstöd eftersom deras bostadsbidraget varit så högt att de inte haft rätt till det.

– Då blir det juridiskt svårt att återkoppla det dessvärre. Men vi får vara glada för de månader vi kan göra det här, säger han till SVT.

SÄNKER INTE FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:  

Alvesta 

Tingsryd 

Kalmar 

Växjö

Emmaboda

Ljungby

SÄNKER FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:  

Markayd

Älmhult – sänker just nu men ska ta upp frågan till politiskt beslut under hösten

Hultsfred  

Högsby 

Oskarshamn

Vimmerby 

Lessebo 

Mörbylånga  

Västervik 

Mönsterås

Torsås

Nybro

EJ SVARAT:

Uppvidinge

Borgholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Småland
Mer Nyheter