Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Joachim Danielsson (S) så är det mer effektivt att familjerna inte får behålla både det höjda bostadsbidraget och försörjningsstödet. Foto: SVT

Höjt bostadsbidrag gynnar kommunerna – inte behövande familjer

Publicerad

I somras höjdes bostadsbidraget för barnfamiljer för att kompensera det skenande prisläget. Men för de familjer som också har försörjningsstöd sänktes det med lika mycket i en majoritet av kommunerna i Kalmar och Kronoberg.

SVT:s kartläggning visar att alla utom sex kommuner i Kalmar och Kronoberg sänker försörjningsstödet för de familjer som omfattas av det ökade bostadsbidraget. I praktiken innebär det att kommunerna, och inte barnfamiljerna, gynnas av att staten ger familjerna ett högre bostadsbidrag.

Detta trots att tanken med höjningen av bostadsbidraget var att mildra konsekvenserna av de ökade priserna på bland mat, el och drivmedel, vilket tydligt framgår av det förslag som regeringen skickade ut på remiss i mars.

Tjänar inget – förlorar inget

Torsås är en av de kommuner som räknar det ökade bostadsbidraget som inkomst och därmed sänker försörjningsstödet med lika mycket som bostadsbidraget ökat. Enligt socialchefen kan de här familjerna ändå komma att få ett höjt försörjningsstöd, i alla fall om deras boendekostnader ökat.

– Det man tänker med ekonomiskt bistånd är att det ska täcka kostnaderna. Man har lika mycket kvar att leva på. De tjänar ingenting på detta i Torsås kommun. Men de förlorar heller ingenting, säger Johanna Fors som är socialchef i Torsås. 

Lessebo är en av de kommuner som också har sänkt försörjningsstödet när bostadsbidraget höjts. I klippet ovanför kan du höra hur socialnämndens ordförande resonerar kring det.

Höjt bostadsbidrag – så gör din kommun

SÄNKER INTE FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:  

Alvesta 

Tingsryd 

Kalmar 

Växjö

Emmaboda

Ljungby

SÄNKER FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:  

Markaryd

Älmhult – sänker just nu men ska ta upp frågan till politiskt beslut under hösten

Hultsfred  

Högsby 

Oskarshamn

Vimmerby 

Lessebo 

Mörbylånga  

Västervik 

Mönsterås

Torsås

Nybro

EJ SVARAT:

Uppvidinge

Borgholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.