SVT:s kartläggning visar att alla utom sex kommuner i Kalmar och Kronoberg sänker försörjningsstödet för de familjer som omfattas av det ökade bostadsbidraget. I praktiken innebär det att kommunerna, och inte barnfamiljerna, gynnas av att staten ger familjerna ett högre bostadsbidrag.
Detta trots att tanken med höjningen av bostadsbidraget var att mildra konsekvenserna av de ökade priserna på bland mat, el och drivmedel, vilket tydligt framgår av det förslag som regeringen skickade ut på remiss i mars.
Tjänar inget – förlorar inget
Torsås är en av de kommuner som räknar det ökade bostadsbidraget som inkomst och därmed sänker försörjningsstödet med lika mycket som bostadsbidraget ökat. Enligt socialchefen kan de här familjerna ändå komma att få ett höjt försörjningsstöd, i alla fall om deras boendekostnader ökat.
– Det man tänker med ekonomiskt bistånd är att det ska täcka kostnaderna. Man har lika mycket kvar att leva på. De tjänar ingenting på detta i Torsås kommun. Men de förlorar heller ingenting, säger Johanna Fors som är socialchef i Torsås.
Lessebo är en av de kommuner som också har sänkt försörjningsstödet när bostadsbidraget höjts. I klippet ovanför kan du höra hur socialnämndens ordförande resonerar kring det.
Höjt bostadsbidrag – så gör din kommun
SÄNKER INTE FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:
Alvesta
Tingsryd
Kalmar
Växjö
Emmaboda
Ljungby
SÄNKER FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:
Markaryd
Älmhult – sänker just nu men ska ta upp frågan till politiskt beslut under hösten
Hultsfred
Högsby
Oskarshamn
Vimmerby
Lessebo
Mörbylånga
Västervik
Mönsterås
Torsås
Nybro
EJ SVARAT:
Uppvidinge
Borgholm