Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Tornéus (M) tycker inte att det är rimligt att man tar pengar från fattiga familjer i dagsläget. Foto: SVT

Sex kommuner agerar annorlunda – här får fattigaste familjerna behålla extra bostadsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Växjö är en av de sex kommuner i Kalmar och Kronoberg som inte sänker försörjningsstödet för barnfamiljer som får ökat bostadsbidrag.

I somras höjdes bostadsbidraget för barnfamiljer för att kompensera det skenande prisläget. Men för de familjer som också har försörjningsstöd sänktes det med lika mycket i en majoritet av kommunerna i Kalmar och Kronoberg.

Men det finns några undantag.

Redan innan riksdagen i juni tog beslut om att höja bostadsbidraget för barnfamiljer hade två kommuner i vårt område, Alvesta och Tingsryd, bestämt sig för att höjningen inte skulle räknas med som inkomst för de som har försörjningsstöd. I Alvesta motiverades beslutet med att det är det bästa för barnen.

Får behålla ökningen

Växjö, Ljungby och Emmaboda kommuner har inte fattat formella politiska beslut i frågan, men har ändå i praktiken valt låta nivån på försörjningsstödet vara opåverkad av det höjda bostadsbidraget.

– När vi fick den här informationen så tänkte vi att det är ju ökade kostnader och då är det väl rimligt att man kan kompensera för det, säger Pernilla Tornéus (M) som är ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

Pengar att spara för kommunerna

I det förslag om att höja bostadsbidraget som regeringen skickade ut på remiss i våras står det också att kommunerna kommer att spara pengar när bostadsbidraget höjs, just för att de familjer som samtidigt får försörjningsstöd får det sänkt med lika mycket. Totalt beräknades besparingen i landets kommuner uppgå till 121 miljoner.

Vill inte Växjö kommun spara pengar?

– Vi är inte i ett läge just nu i vår nämnd att vi måste spara pengar. Och vi tyckte inte att detta var någonting att spara pengar på för det skulle faktiskt drabba familjerna väldigt hårt, säger Pernilla Tornéus (M). 

I Kalmar sänkte man först, men efter reaktioner togs ett politiskt beslut om att det ökade bostadsbidraget inte ska räknas som inkomst när försörjningsstödet beräknas, vilket SVT Småland tidigare rapporterat om.

SÄNKER INTE FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:  

Alvesta 

Tingsryd 

Kalmar 

Växjö

Emmaboda

Ljungby

SÄNKER FÖRSÖRJNINGSSTÖDET:  

Markayd

Älmhult

Hultsfred  

Högsby 

Oskarshamn

Vimmerby 

Lessebo 

Mörbylånga  

Västervik 

Mönsterås

Torsås

Nybro

EJ SVARAT:

Uppvidinge

Borgholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer