Ewa Bjerler, arkitekt. Foto: SVT

”Fel att den som har pengar ska få bestämma”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga ett sekelskiftshus har fått hård kritik och arkitekten Ewa Bjerler tror att fler arkitekter skulle protestera om de inte var rädda för repressalier.

15 arkiteter i Växjö arkitekturförening har skrivit ett brev till byggnadsnämnden där de framför hård kritik mot Björn Sundebys planer på att bygga ett hus i sekelskiftesstil. Enligt arkitekten Ewa Bjerler är motståndet i arkitektkåren betydligt större än så, men få vågar ge sig in i debatten.

– Arkitekter vill eller får inte uttala sig eftersom många är väldigt involverade med lokala byggherrar eller kanske anställda på kommunen. Det innebär att få uttalar sig som har kunskap om arkitektur och stadsplanering, säger hon.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Demokratifråga

Ewa Bjerler har som arkitekt arbetat både utomlands och på flera platser i Sverige, men sedan 1977 är hon verksam i Växjö. Hon tycker att det här byggprojektet har blivit en fråga om demokrati. Hon ser att det finns en risk för att problem som uppstår i och med byggprojektet kommer att sopas under mattan när alla är så förförda av den attraktiva byggnaden.

– Jag tycker att det är fel att den som har pengar ska få bestämma. Det är en demokratifråga där det är viktigt att man analyserar vad man ska bygga på olika platser. När någon med tillräckligt mycket pengar kittlar politiker med vad man vill bygga, så kan konsekvensen bli att politiker säger till sina tjänstemän att se till att projektet ska förverkligas, för detta ska vi ha.

Risk att det blir ett annat hus

Den detaljplan som byggnadsnämnden ska ta beslut om är, enligt Ewa Bjerler, inte helt lätt att begripa, men arkitekter har den utbildning som krävas för att förstå vad ändringarna i den kan medföra. En risk som hon ser är att detaljplanen inte säger något om husets utseende fasadmässigt. Det skulle kunna innebära att om huset till exempel skulle bli för dyrt, så skulle ett annat hus i den storleken kunna byggas upp där.

– Detaljplanen skräddarsys för den här byggnaden, men om det blir för dyrt så kanske man inte får det här huset, utan man kan få något helt annan byggnad som kan se ut hur som helst. Jag tycker att inte att man ska uppföra en byggnad av den här storleken på den här platsen. Storleken på huset är varken anpassad till äldreboendet som ligger bredvid, stadsdelen Öster eller närheten till Linnéparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Mer i ämnet