Olagligt att stoppa filmning i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel att med hjälp av polis visa ut Per Lublin från Ölandspartiet från fullmäktigemötet i Borgholm för att han filmade mötet. Det har förvaltningsrätten nu beslutat.

Enligt kommunallagen får en person avvisas från ett fullmäktigemöte om personen uppträder störande. Fullmäktigeordförande Jan Erici menade att Lublins filmande med sin mobiltelefon var störande och tillkallade därför polis.

Men enligt förvaltningsrätten är filmandet inte att betrakta som störande i lagens mening. En person kan avvisas om hen utför våldshandlingar, oljud eller på annat dylikt sätt stör förrättningen men inte på grund av filmande i mötessalen.

Lublin filmade fullmäktige

Fullmäktiges ordförande hade sagt att utvisningen beror på att ledamöterna blivit rädda för att ställa sig i talarstolen på grund av hur Per Lublin tidigare har förlöjligat och hanterat dem på sin blogg. Men det är enligt rätten inte tillräcklig anledning att hindra honom från att vara i fullmäktigesalen och filma det som sker.

Lublin hade också överklagat de beslut som fullmäktige tog efter att han lämnat salen. Men där slår förvaltningsrätten fast att besluten ska gälla eftersom mer än hälften av ledamöterna fanns på plats även efter att Lublin förts bort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lublin filmade fullmäktige

Mer i ämnet