”En historia av störande beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Kalmarpolisen har Per Lublin (ÖP) en bakgrund med störande beteende – därför ingrep de i går.

Polisen i Kalmar motiverar sitt ingripande mot Per Lublin på måndagens kommunfullmäktige i Borgholm med att det fanns en historia av störande beteende. Lublin är nu också anmäld för brottet störande av allmän förrättning.

Ordförande Jan Erici hänvisade till femte kapitlet paragraf 39 i kommunallagen när han bad polisen att föra ut Per Lublin ur salen. I den står det att ”Ordföranden leder fullmäktiges sammanträden och ansvarar för ordningen vid sammanträdena. Ordföranden får visa ut den som uppträder störande och inte efter tillsägelse rättar sig.”

Lublin filmade fullmäktige

Men i det här fallet var det ju ordförande i fullmäktige som definierade hans beteende som störande?

– Patrullen har ju ingen anledning att ifrågasätta det som ordförande säger. Vi bad Lublin att sluta filma eftersom ordförande upplevde det som störande, säger Ulf Carlsson, polisen i Kalmars presstalesman till Smålandsnytt.

I praktiken skulle ju Jan Erici kunna säga att vem som helst varit störande på vilket sätt som helst, hade polisen hjälpt till då också?

– Poliserna som är på plats får uppfattningen att mötet inte kan genomföras när Lublin filmar och därför ber de honom lämna lokalen och det gör han. Det var inte särskilt dramatiskt, säger Ulf  Carlsson.

Ulf Karlsson på Kalmarpolisen menar att deras ingripande mot Per Lublin från Ölandspartiet är att jämföra med när de kommer till ett dansställe och tar med sig personer som just då är lugna men som har betett sig illa tidigare under kvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lublin filmade fullmäktige

Mer i ämnet