Per Lublin kan tas omhand av polis om han försöker filma igen

Politiker hotar med polis om fullmäktige filmas

Uppdaterad
Publicerad

Om filmningen på fullmäktigemötet i Borgholms kommun upprepas igen överväger orföranden Jan Erici (M) att tillkalla polis. Det var när Per Lublin från Ölandspartiet i måndags ville filma kommunfullmäktigemötet som han stoppades.

I april upphörde kommunens webbsändningar till allmänheten från kommunfullmäktiges möten på grund av kostnadsskäl.

Det var efter det som Ölandspartiets Per Lublin tog saken i egna händer.

–Jag ville ge en service till invånarna i vår kommun och när man nu påstår att det är av besparingsskäl så kan jag berätta att det här är helt gratis, jag har inte lagt ner en enda krona på extra utrustning, sa Per Lublin till Smålandsnytt tidigare i veckan.

Men fullmäktiges ordförande Jan Erici (M) menade att Per Lublin måste följa de demokratiska beslut som fullmäktige fattar varför det bestämdes att han inte skulle få filma, och fullmäktigemötet i måndags sköts samtidigt upp.

Polishandräckning

Och nu säger Jan Erici (M) till tidningen Barometern att  ”... om detta upprepas på måndag så är polishandräckning en möjlighet. Det har vi i så fall aldrig tidigare behövt tillgripa på kommunfullmäktiges sammanträden i Borgholm. Jag hoppas att vi slipper vidta en sådan drastisk åtgärd på ett demokratiskt möte, säger Jan Erici.”

Per Lublin har en blogg där hela filmen från senaste mötet finns tillgängligt. Men på bloggen har han också tidigare beskrivit Jan Erici som den ledande åsnan.

–Hur mycket har det uttalandet att göra med att ni stoppar honom?

– Jag blandar inte in hans blogg nu utan det här handlar om sändningen, kommenterade Jan Erici tidgare i veckan till Smålandsnytt.

Lagen på sin sida

Enligt en ledande jurist på Sveriges kommuner och landsting så är det okej att filma fullmäktigemötet så länge filmandet inte stör.

och Lublin sa på torsdagen till Barometern att han har lagen på sin sida och att han ska filma på måndagens kommunfullmäktige i nästa vecka.

– Om det skulle bli med handräckning så är det missbruk av polisens resurser. Ytterst kan det bara bli en bedömning av Förvaltningsrätten om de i så fall anser att jag har stört ordningen på sammanträdet, säger Per Lublin till Barometern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lublin filmade fullmäktige

Mer i ämnet