Foto: TT/Wikimedia

Fentanyllangare åtalas – sålde dödsdrog i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Elva unga män dog av fentanylpreparatet de köpt på nätbutiken. En av dem bodde i Växjö. Nu åtalas säljaren misstänkt för dråp – en rubricering som aldrig tidigare prövats i ett sådant ärende.

Det är en omfattande utredning som nu lett till åtal. Totalt finns elva dödsoffer över hela landet – samtliga män – som misstänks ha avlidit till följd av narkotikan.

Ett av dödsfallen inträffade i Växjö i oktober 2017 där en 22-årig man avled. Den åtalade 24-åringen från Östergötland misstänks ha sålt fentanyl till mannen.

Fentanyldöden

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivit i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Det misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

24-åringen, som tidigare suttit häktad, nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet