Fentanyl är en av de droger som väger snabbt på marknaden och dödligheten från drogen, som ofta tas i sprayform, är stor. Foto: TT/Wikimedia

Växjöbo dog av fentanylspray – nu riskerar drogsäljaren åtal

Uppdaterad
Publicerad

En ung Växjöbo och elva andra personer i 20-30-årsåldern avled efter att ha köpt drogen fentanyl från en säljare i Motala. Nu riskerar den 23-årige mannen åtal för vållande till annan död i droghärvan.

Åklagaren i fallet har sammanställt en lista över de personer som avled efter att ha missbrukat Fentanyl som de köpt från 23-åringen över nätet. De avlidna personerna är i 20-30-årsåldern och en av dem bodde i Växjö, skriver Uppsala Nya tidning.

Vanligtvis kan den som säljer Fentanyl åtalas för hanteringen av dödsdrogen. Men i det här fallet har åklagaren valt rubriceringen dråp alternativt vållande till annans död, vilket kan göra ett åtal och en eventuell dom principiellt viktig för framtida fall.

Fentanyldöden

– Jag känner inte till något annat ärende där åklagaren valt brottsrubriceringen dråp för en person som sålt narkotika, säger Britt-Louise Viklund, kammaråklagare i Linköping som driver fallet mot Motalabon till Uppsala Nya Tidning.

Enligt åklagaren har den 23-årige mannen direkt medverkat till att döda Växjöbon och de elva personerna runtom i Sverige. Därmed riskerar han att få ett längre fängelsestraff än vad som annars vore möjligt.

Polisutredningen är inte färdig och åtalet har ännu inte lämnats in till Linköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet