Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filminspelningar och försäljning ska ge mer pengar i kassan till gamla slott. SVT:s reporter förklarar i klippet. Foto: SVT

Filminspelningar och försäljning ska rädda statens slott

Uppdaterad
Publicerad

Vill du köpa ett slott eller en medeltida gillestuga? Eller kanske spela in en långfilm i en medeltida borg? Det hoppas Statens fastighetsverk, som kämpar med att klara sitt uppdrag att förvalta historiska byggnader. Men planen för Kronobergs slottsruin, där Nils Dacke en gång kämpade mot Kronan, blir en annan: Så kallad ”Passiv förvaltning” – det vill säga att låta den förfalla.

Statens fastighetsverk förvaltar drygt 150 historiska byggnader som inte bär sin egen kostnad, från konungagraven i Kivik till Drottningholms slott.

Men under lång tid har kostnaderna varit betydligt större än de statliga anslagen. I SVF:s årsredovisning för 2022 beskrivs möjligheter att få ordning på ekonomin, bland annat affärsutveckling och avyttring.

”Filminspelningar och reklam”

Nu har har myndigheten gjort organisatoriska förändringar för att dra in mer pengar, bland annat genom korttidsuthyrning.

– Det kan handla om reklamfilmer, att man vill göra en tv-serie, spela in spelfilmer eller trycksaker som säljs kommersiellt. Historiskt har vi varit dåliga på att ta betalt, säger Jan Olov Westerberg, förvaltningsdirektör på SFV.

Säljer slott och medeltida gillestuga

Ett annat sätt att minska kostnaderna är att sälja sina objekt. Intäkterna går dock inte till myndigheten, utan hamnar i statskassan.

I sin senaste anpassningsplan har 16 fastigheter fått bedömningen ”avyttras” (se faktaruta).

Vilka byggnader som kan säljas beror till stor del på deras historia. Myndighetens uppdrag är att förvalta byggnader som tillhör statens historia, inte Sveriges hela historia.

Vad är syftet med åtgärderna?

– Att de objekt som finns är kvar, att de kan tas hand och skötas på ett korrekt sätt.

Kronobergs slott ska förfalla

SVT har tidigare skrivit om Kronobergs slottsruin utanför Växjö som kommer stänga för besökare från och med nästa år. Myndigheten har gjort bedömningen att den inte är säker att vistas i och att det blir svårt att sälja. Därför kvarstår ett tredje alternativ: så kallad passiv förvaltning. Alltså att hålla nere kostnaderna till ett minimum och förfalla på obestämd tid.

Fastigheterna som SFV vill sälja

Kronudden, Vaxholm. ”Sjötomt på norra sidan av centrala Vaxholm”

Berguddens fyrplats, Umeå. ”Fyrplats på Holmön i Norra kvarken”

Salsta slott, Uppsala. ”Känt sedan 1200-talets slut och har varit i olika adliga familjers ägo. förvärvades av staten 1976. Representerar inte den statliga historien”

Odinsborg, Uppsala. ”Uppfördes 1899 i nationalromantisk stil intill kungshögarna”

Brunneby Kyrka, Motala. ”Kyrkan uppfördes sannolikt i slutet av 1200-talet som gårdskyrka till Brunneby ”

Rönö kungsgård, Norrköping. ”Medeltida gård, huvudbyggnad avstyckad på 1930-talet som privat fastighet. Rester av slottsruin (Vasatid?) med ovanpåliggande ekonomibyggnad utgör separat fastighet”

Fårösunds fästning, Gotland. ”Anlagd 1885, år 1919 avvecklades fästningen och all utrustning avlägsnades. Mellersta och eventuellt norra batteriet avyttras”

Kvidingemonumentet, Åstorp. ”Rest 1826 ”till waraktig hugkomst af swea rikes lika älskade som hastigt utur tiden förswudne Kronprins Carl August”

Araslövs gamla kyrka, Kristianstad. ”Medeltida gårdskyrka som varit med om krig, använts som magasin och så småningom som mejeri och statarbostad. Kyrkan har gått i arv i många generatoner innan den skänktes till staten 1950.”

Kungsstugan, Åhus- ”Fornlämning, riksintresse, pågående sbm-förklaring (regeringsärende) Karl XI:s tillflykt undan danskarna ”

Falsterbohus ruin, Vellinge

John Ericsson-monumentet, Filipstad. ”Enligt sin önskan jordades john ericsson på svensk mark. Förenta staternas regering ställde pansarkryssaren Baltimore till förfogande för överförande av kistan från new york till sverige. Mausoleet invigdes den 1895, sex år efter hans död.””

Eda skans, Eda: ”Eda skans var sedan 1600-talet huvudskansen i försvaret mot Danmark/Norge. ”

Igelbäckens masugn, Askersund: ”Masugnen är relativt intakt och illustrerar på ett tydligt sätt järnframställningsprocessen kring sekelskiftet 1900.”

Forsa gillestuga, Härnösand: ”Forsa gillestugan är en liten, kvadratisk gråstensbyggnad bredvid kyrkan. Vad den tidigare använts som är inte helt klart.”

Brämön, Sundsvall: ”Två fritidsbostäder samt 1 tomt belägna i småhusområde med i övrigt privatägda enheter”

Källa: SFV Anpassningsplan bidragsfastigheter 2021. Kommentarerna är SFV:s.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.