Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart stängs porten till Kronobergs slottsruin. Det får Gunnar Nordmark (L) att rikta skarp kritik mot regeringen, som enligt honom inte gett fastighetsägaren SFV tillräckligt med pengar för underhåll. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Växjöpolitiker rasar mot orättvisan: ”Stockholms slott slukar enorma summor”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa sommar stängs Kronobergs slottsruin på obestämd framtid eftersom det saknas pengar till upprustning, vilket SVT berättat om tidigare. Det får Växjöpolitikern Gunnar Nordmark (L) att se rött.

– Det är upprörande, säger han.

Det skulle behövas minst 40 miljoner kronor för att återställa och säkra Kronobergs slottsruin, enligt ägaren Statens fastighetsverk (SFV). Det är pengar som myndigheten bedömt att de inte har råd att lägga på slottsruinens bevarande.

Nu riktar Växjöliberalerna skarp kritik åt hur regeringen väljer att fördela sin budget.

Växjö

– Det handlar om att SFV fått ett för stort uppdrag från regeringen och man har inte skickat tillräckligt med pengar dit. Anslaget räcker i huvudsak till satsningar i Stockholm, medan till exempel vi här i Kronoberg eller kungagraven i Kivik tvingas stängas stora och viktiga besöksmål, säger Gunnar Nordmark (L).

Var ska pengarna komma från då?

– Det är SFV som ansvarar för fastigheten, men regeringen har vare sig i sitt regleringsbrev eller när det gäller att ge tillräckligt med pengar till SFV lyckats med detta, säger Gunnar Nordmark (L).

Fick ett ”jaså-svar”

Det finns fler Växjöpolitiker som vill se att staten tar ansvar för ruinen. Riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) skickade en skriftlig fråga till regeringen i våras för att få svar på vad som görs från statens sida för att kulturarv som Kronobergs slottsruin ska kunna hålla öppet.

Det blev Max Elger (S), finansmarknadsminister, som återkom med ett kort svar om att anslaget till SFV minsann utökats med 50 miljoner för 2022, och att det är SFV som ansvarar för underhållet.

– Tyvärr ett typiskt ”jaså-svar” som inte gav något nytt besked. Att ge 50 miljoner extra i budgeten till alla dessa kulturbyggnader är ju ingenting, då endast Kronobergs slottsruin skulle kosta 100 miljoner att renovera. Men som jag ser det kommer det inte finnas ekonomiska möjligheter att åtgärda de stora brister och risker som finns vid och i ruinen, om inte staten/regeringen gör det, skriver Katarina Brännström i ett mejl till SVT.

SVT Nyheter Småland har sökt finansmarknadsminister Max Elger och kulturminister Jeanette Gustafsdotter för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet