Foto: Vegard Wivestad Grøtt TT

Fler idrottsföreningar vill jobba med mjuka värden

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-kampanjen och idrottsprofiler som träder fram och berättar om sin psykiska ohälsa verkar ge ringar på vattnet inom idrottsrörelsen. Det menar Smålandsidrotten som märker av ett ökat tryck från idrottsföreningar som vill förändra machokulturen i sina verksamheter.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gick nyligen ut och kommenterade den machokultur som råder inom vissa idrotter. Han hoppas på en förändring och en sådan kanske redan är på gång i Småland.

– De senaste månaderna märker vi av ett större intresse från föreningar kring alla mjuka värden. Flera hör av sig och vill jobba med frågorna nu efter Metoo och att idrottsprofiler berättat om sin psykiska ohälsa i media, säger David Faxå som är idrottskonsulent på Smålandsidrotten i Växjö.

Föreningarna måste ändra fokus

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets förlängda arm på det regionala planet. Deras uppgift är bland annat att stötta föreningar med undervisning. Idag pågår flera samarbeten med kommuner och föreningar som fokuserar på trygghet och värdegrunder i en förening. Men nu verkar alltså arbetet intensifieras.

– Föreningarna vill ha hjälp att hitta rätt personer för att prata mer om mjukare värden rent generellt. När det gäller psykisk ohälsa, som är ett komplext ämne, är vår största utmaning att hitta rätt personer, säger David Faxå.

Och om man ska få ännu fler att börja med idrott och sedan vilja fortsätta krävs det en förändring, menar David Faxå.

– Föreningarna måste sluta med att alltid fokusera på prestation. De måste se människan bakom idrottaren också. Detta måste vi våga prata om. Det blir vårt jobb ihop med föreningarna den närmaste tiden, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.