Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkiv

Flera larm om vattenfyllda källare

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en timme har räddningstjänsten på Öland, i Kalmar och i Torsås fått rycka ut på larm om vattenfyllda källare. Stora mängder snö som nu smälter ställer till problem för husägare.

Under tisdagen har ett flertal källare vattenfyllts i Karlskrona och på tisdagseftermiddagen och kvällen tycks tövädret ha nått även Kalmar län.

Kalmar brandkår fick under kvällen rycka ut på en vattenfylld källare i ett hus i Rinkabyholm:

– Det var smältvatten som hade tryckt in genom grunden och in. Men ägarna hade läget under kontroll när vi kom dit, så det var ingen åtgärd från vår sida, säger Daniel Åström, yttre befäl på Kalmar brandkår.

”Extremt mycket vatten”

Larm om vattenfyllda källare har även ringts in från Torsås och på två platser på Öland under tisdagskvällen.

– I Färjestaden hade de fått nästan en decimeter i källaren och pågående inträngning av vatten, så vi fick pumpa och köra med vattendammsugare, berättar Jonas Mårtensson, räddningschef i beredskap på Öland.

– Det har kommit jättemycket snö som legat och nu håller det på att smälta boert. Det är klart att det blir extremt mycket vatten, säger han.

Kan vara bara början

Den stora mängden snö som fallit i Kalmar de senaste veckorna gör att risken att fler hus kommer att drabbas är överhängande, säger Daniel Åström på Kalmar brandkår.

– Alla vattendrag här är ju smällfyllda, så det är klart, har du problem med att huset inte är dränerat så finns risk att det trycker in bakvägen. Det kan vara bara början det här vi ser nu, säger Daniel Åström.

Varnar abonnenter

Även Kalmar vatten har gått ut med en varning för översvämning och uppmanar alla abonnenter i hus att plocka upp eventuella värdesaker ur källaren som en säkerhetsåtgärd.

Räddningstjänsten rekommenderar att man i första hand hör av sig till sitt försäkringsbolag om man fått vatten i källaren. Men flödar vattnet in okontrollerat ska man ringa 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.