Arkivbild. Foto: Jørn Bærheim/TT

Flera skogs- och gräsbränder i Småland under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll runt om Småland har Räddingstjänsten fått rycka ut för att släcka mindre skogs- och gräsbränder. Utanför Högsby brann en sommarstuga ner i lågorna.

Strax innan lunch på söndagen kom larmet till Räddningstjänsten i Oskarshman om att det brann i en gran och tilliggande skogsmark på 60 gånger 20 meter.

– Det är skog runtom och väldigt torrt i markerna. Men vi har branden under kontroll, säger Johan Woxö, inre befäl.

– Eftersom grönskan inte har tagit fart så ligger det mycket död ved kvar som ger elden en skjuts.

Sommarstuga totalförstörd

Strax efter lunch skickades två styrkor från brandkåren i Växjö för att släcka en gräsbrand vid Svanebro.

– Det var inte mer än 20, 30 kvadratmeter och det låg mest och pyrde. Men torrt är det i marken, det är definitivt risk att att det ska antända. Men det var den enda insatsen idag.

Vid halv två tiden på söndagseftermiddagen började det brinna i skog och mark nära sjön Stora Sinnern vid Högsby, i ett område på 50 gånger 75 meter. Där han elden totalförstöra en sommarstuga, inann Räddningstjänsten fick branden under kontroll. Inga människor ska ha blivit skadade.

En knapp timme senare, 14.30, kom ett larm om en skogsbrand på 50 gånger 150 meter i Vissefjärda, Emmaboda kommun.

– Det brann med öppna lågor när Räddningstjänsten kom till platsen. Men de slog ned lågorna. En byggnad var några meter i från branden, men den var inte hotad eftersom vinden blåste åt andra hållet, säger Jesper Berglund, larmoperatör på Trygghets och larmcentralen.

SMHI varnar

Under söndagen varnade SMHI för att risken för gräsbränder var lokalt stor i Kronobergs län och att risken för bränder i skog och mark var stor i de östra och norra delarna av Kalmar län, inklusive Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.