Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar och Kronoberg finns med i toppen på flest viltolyckor i landet. Mats Berg är polis och inspektör vid Nationella Viltolycksrådet och han berättar varför Kalmar och Kronoberg kan finnas med i toppen. Foto: Pontus Lundahl/TT & SVT

Kalmar län har flest viltolyckor i landet

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar län har hittills i år haft flest viltolyckor i hela landet, och Kronoberg kommer inte långt efter. Det visar färsk statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Hittills i år har runt 4500 viltolyckor rapporterats in i Kalmar län och i Kronoberg ligger siffran just nu strax under 3 000. Men Mats Berg, som är polis och inspektör vid Nationella Viltolycksrådet, tror att den siffran kommer att öka. 

– I Kronoberg brukar det landa på 3 100 – 3 200 olyckor. Vi ligger 30 dagar efter i rapporteringssystemet så det kommer komma in fler, säger han till SVT Småland.

Liten ökning i Kalmar och Kronoberg

Antalet olyckor i Kronoberg och Kalmar län ligger just nu på samma nivåer som tidigare år. Sett över landet som helhet har olyckssiffran gått ner.

– Förra året låg vi på 65 000 viltolyckor.  I år ligger siffran på 56 000. Men vi når nog 60 000 olyckor när allt är inrapporterat, säger Mats Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.