Inger Bergendorff från Växjö kommun på plats i Nairobi.

Flyktingbarn till Växjö – ”Börjar på låg nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom i Migrationsöverdomstolen väntas tiotusentals somaliska barn till Sverige.

Till Växjö kommun väntas nästa år 300 – 400 somaliska barn. Det blir en stor utmaning, därför reste en grupp från kommunen till ett flyktingläger i Nairobi för att skapa sig en uppfattning om hur de framtida kommuninvånarna har det och vad de har för behov när de kommer till Sverige.

-Det är i princip en hel skola som kommer hit om barnen kommer på en gång och det är något som vi måste hantera, säger Per Sandberg, förvältningschef för arbete och välfärd i Växjö.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Stor utmaning för små kommuner

Enligt Migrationsverkets beräkningar väntas 20 000 somalier komma till Sverige i år och nästa år och de flesta är barn. Tusentals somalier i Sverige väntar på att få återförenas med sina barn. Många av dem bor i mindre kommuner som Borlänge, Katrineholm, Falköping, Trollhättan och Växjö, och för dem kommer mottagandet bli en stor utmaning. Inte minst när det gäller skolan.

Efter Växjö kommuns besök i flyktinglägret Eastleigh i Nairobi stod det klart att barnen inte kommer att bli lätta att placera in i den svenska skolan, eftersom många helt saknar förkunskaper.

-Det är egenligen att börja från noll när man kommer till den svenska skolan med att läsa och skriva, sedan kan de lära sig snabbt om de får rätt verktyg, men de börjar på en oerhört låg nivå, säger Inger Bergendorff, utvecklingsledare på Växjö kommun.

Drömmer om ett bättre liv

I stadsdelen Eastleight i Nariobi bor över 100 000 somaliska flyktingar. De lever på marginalen och barnen har inte råd att gå i skolan. Bland ungdomarna finns stora drömar om ett bättre liv med möjlighet till utbildning.

-Mest av allt skulle jag vilja studera, så att jag kan hjälpa andra människor. Min dröm är att bli advokat och arbeta för de mänskliga rättigheterna, säger Nimco Ahmed Abdullahi.

Nimcos mamma bor i Växjö kommun och dom har inte sett varandra på två år och fyra månader.

Gruppen från Växjö hoppas förstås att Nimco ska kunna uppfylla sin dröm.

-Om vi misslyckas med mottagandet, så ser vi på andra kommuner att det för med sig oerhörda problem, säger Per Sandberg på Växjö kommun.

Somaliska flyktingbarn

Efter en dom i Migrationsöverdomstolen i januari är det nu möjligt för somalisk familjer att återförenas i Sverige efter DNA-test. De flesta somalier saknar giltiga pass och föräldrar har därför inte kunnat återförenas med sina barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Mer i ämnet