Flyktingmottagandet i Hultsfred – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

2016 tog Hultsfreds kommun beslutet att försöka stoppa nyanlända från att bosätta sig i kommunen. En lång rättslig prövning av kommunens beslut är nu avklarad.

19 december 2016

Kommunens nyinrättade krisledningscentral tar beslut om att inte hantera nya ansökningar om försörjningsstöd från nyanlända som inte har en kommunplacering i Hultsfred. Beslutet motiveras från kommunens sida med att arbetsmiljön på bland annat socialförvaltningen är i fara.

Flyktingmottagning i Hultsfred

13 januari 2017

Hultsfreds kommun anmäls till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

10 maj 2017

IVO beslutar om att Hultsfred genom att inte hantera alla ansökningar om försörjningsstöd bryter mot socialtjänstlagen. De beslutar om ett föreläggande om att kommunen måste börja följa lagen senast 1 september. De beslutar också att föreläggandet ska kopplas till ett vite på en miljon kronor om kommunen inte följer deras beslut. Under sommaren väljer Hultsfred att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

20 september 2017

Förvaltningsrätten kommer fram till att de skäl som Hultsfred anfört om exempelvis arbetssituationen för socialsekreterarna inte är tillräckliga för att bryta mot socialtjänstlagen. Senast 1 januari 2018 måste de börja att hantera ansökningar om försörjningsstöd från nyanlända.

Sedan beslutet om att inte bevilja försörjningsstöd till nyanlända fattades har cirka 430 nyanlända ändå valt att bosätta sig i kommunen. De har fått gratis matkasse varje vecka av kommunen. Totalt under 2017 räknar kommunen med att ungefär 550 personer kommer att bosätta sig i Hultsfred. 2016 var samma siffra 688.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet