Robert Andersson är sektionschef inom socialförvaltningen i Hultsfred. Foto: SVT/TT

Hultsfreds flyktingmottagande öppet igen: ”Vi är bättre rustade”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en knapp vecka har Hultsfreds kommun öppnat sitt mottagande för nyanlända. Socialförvaltningen har förstärkts med fem personer och den ansvarige chefen tror att de kommer klara av situationen under året.

– I december 2017 kom det totalt 15-20 personer, och jämfört med i december 2016 då det kom 15-20 personer om dagen så är läget ett helt annat, säger Robert Andersson, sektionschef inom socialförvaltningen i Hultsfred, till SVT Nyheter Småland.

Stoppade mottagandet helt

Det var i december 2016 som Hultsfred bestämde sig för att helt sluta att hantera ansökningar om försörjningsstöd från nyanlända. Ändå valde drygt 500 nyanlända att flytta till kommunen under 2017. I förra veckan öppnade mottagandet igen, men det har inte lett till någon anstormning hos socialtjänsten, enligt Robert Andersson.

Flyktingmottagning i Hultsfred

– Det är både de som redan har bott här ett tag utan stöd och sådana som har kommit nya som nu söker försörjningsstöd, säger han.

Lägre inflyttning

Motivet till att kommunen slutade att hantera ansökningarna var att arbetsmiljön för socialsekreterarna var ohållbar. Men förvaltningsrätten konstaterade i en dom i september att kommunen måste hantera ansökningar, annars bryter de mot socialtjänstlagen. Nu har kommunen nyanställt fem personer vilket gör situationen bättre, menar Robert Andersson.

– Under hösten 2017 så var det dessutom lägre inflyttning än på länge, säger Robert Andersson.

Nyanlända ska flyttas till andra kommuner

Hultsfred har länge haft ett stort mottagande av nyanlända. Därför gjorde Migrationsverket inga nya anvisningar av nyanlända till kommunen under 2017. Inte heller för 2018 har några nyanlända kommunplacerats i Hultsfred. Och genom en överenskommelse med de övriga kommunerna i Kalmar län kommer ett antal nyanlända dessutom att flyttas från Hultsfred till andra kommuner.

– Detta året ska vi flytta vidare 67-69 personer, säger Robert Andersson.

Det låter som att du ser med viss tillförsikt på läget?

– Absolut, vi har bättre förutsättningar och är bättre rustade än vi var när vi stängde mottagandet, säger Robert Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet