Flytta Emigrantinstitutet till Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för nedläggningshotade Emigrantinstitutet finns kanske inte i Växjö utan i det gamla Stadshotellet i Sävsjö.

Det är i elfte timmen som ett  helt nytt förslag kring Emmigrantinstitutets framtid har presenterats. Flytta hela rasket till Sävsjö.

– Vi har jobbat jättehårt för det här och vi brinner verkligen för idén, säger Göran Modig som representerar den ekonomiska föreningen Jonas Bronck Center i Sävsjö.

Emigrantinstitutet i Växjö

Namnet har föreningen tagit efter en av de första smålänningar som emigrerade till Amerika.

Dollarstöd

Föreningen hävdar attde har kontakt med många välbeställda amerikaner som kan tänka sig att stödja en flytt till Sävjö.

– Stadshotellet skulle vara en bra plats att förlägga verksamheten på. Det är stort och det har många rum och samlingssalar, säger Göran Modig.

Interationell verksamhet

Föreningen anser att om Emigrantinstitutet ska överleva på längre sikt, så måste de kunna verka helt fritt, utan bindningar till vare sig stat eller kommun. Enligt Göran Modig tycks det vara  helt omöjligt i Växjö, men det skulle gå mycket bra i Sävsjö.

– Det här är inte en kommunal utan en internationell verksamhet, och den skulle få vara fristående här i Sävsjö, säger Göran Modig.

Potent förslag

När kristdemokratiske kommunalrådet Stefan Gustafsson blir tillfrågad om sin uppfattning i frågan, säger han så här:

– Det är min förhoppning att föreningen lyckas. Det är i alla fall en spännande idé och för mig så ser det ut som om det har potential att bli något.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emigrantinstitutet i Växjö

Mer i ämnet