Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör foderproducenten Peter Jonsson berätta om de höga foderpriserna. Foto: Amanda Svensson/SVT

Han levererar foder till 25 stall: ”Dyrare diesel och gödsel”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens väder har ställt till det för småländska foderproducenter. Försommarvärmen förstörde den första skörden, medan regnet förstörde den andra. Nu tvingas foderproducenter i Småland höja sina foderpriser, till följd av de fattiga skördarna. 

Verksamheten måste gå runt trots dåliga skördar och höga driftskostnader. Då är lösningen att höja priserna på det foder som är säljbart. Strax söder om Ålem driver foderproducenten Peter Jonsson sin verksamhet.

– Kostnaderna har ju ökat i och med kriget i Ukraina. Diesel, el och gödsel har blivit dyrare, vilket späder på det hela, säger han.

Satte priserna i våras

I brist på lokala producenter med överkomliga priser har flera småländska stall och ridklubbar tvingats importera foder från utländska gårdar. Det har däremot inte Peter Jonssons kunder behövt göra. Han lovade sina kunder ett visst pris innan sommaren – och ett löfte är ett löfte.

– Jag levererar till 25 stall i Mönsterås- och Oskarshamnstrakten och binder priserna innan säsongen. Man kan väl säga att jag hjälper lite, när situationen är som den är.

Hör Peter Jonsson berätta mer i klippen ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.