Johanna Wallin är en av de föräldrar som har överklagat beslutet. Foto: Privat/SVT

Föräldrar i Dädesjö överklagar flytt av elever

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan beslutades att 16 mellanstadieelever ska flytta från Dädesjö skola till Braås. Nu överklagar föräldrarna flytten.

Johanna Wallin har en dotter som går på Dädesjö skola och hon är en av föräldrarna som har överklagat beslutet.

– Hela den här processen har skett med otroligt kort varsel och det krävs ett bättre underlag för att ta ett sådant här stort beslut. Som vi har tolkat skollagen så har rektorn inte rätt att fatta detta beslutet, säger Johanna Wallin.

”Trygga med beslutet”

Flytten gäller elever som nu går i årskurs 3 och 4. Skolledningen har uppgett flera skäl till beslutet, bland annat ska det varit oro i grupperna och flytten till en större skola ska bidra till högre utbildningskvalitet för eleverna.

– Vi känner oss trygga med rektorns beslut och bedömer att det är lagligt. Men är det ju bra att det blir prövat eftersom vi förstår att det väcker mycket känslor, säger Anders Elingfors, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.

En vecka på sig

Överklagandet ligger nu hos rektorn som har en vecka på sig att ändra sitt beslut. Annars går överklagandet vidare till Skolväsendets överklagandenämnd som får pröva ärendet.

– Vi ska nu titta på ett antal saker och yttra oss. Jag hoppas allt kommer ske rätt så skyndsamt. Tanken är att det ska börja gälla från höstterminen så vi behöver agera snabbt nu, säger Ander Elingfors.

Johanna Wallin hoppas att hennes dotter får stanna kvar i Dädesjö och att det istället görs insatser på skolan för att lösa problemen.

– Det är en ständig oro för vad som ska hända. Ett sånt här beslut får inte bara konsekvenser för eleverna utan för hela bygden, säger Johanna Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer